Pàgines

dilluns, 4 de desembre del 2017

IMPACTEM

Primer de tot, vam pensar quins eren els residus que més generem. A la meva casa ho reciclem tot. Ja sigui des del més senzill com el paper, els envasos, el vidre i la resta orgànica i fins residus més complexes com l'oli, els taps, les piles, la deixalleria, entre altres... En definitiva tot. Els residus que més generem són els envasos perquè molts dels productes que compro estan envasats amb envasos o embolcalls de plàstic.
  
Després del primer punt, vam fer una recerca sobre el tap i vam descobrir que, el plàstic del que està format els taps té un gran valor econòmic i energètic i a més a més, és un plàstic menys tòxic que la resta. Es pot arribar a pagar per una tona d’aquest entre 150 i 200€. Aquests taps s’utilitzen per a recaptar fons en associacions benèfiques. S’utilitza, a més a més per la fabricació de gransa, una matèria prima que la fan servir per fabricar capses de fruites i hortalisses. En la perspectiva del valor energètic, s’utilitza per la fabricació de revestiments i aïllaments.
  
Seguidament, vam veure un gràfic sobre quant temps necessita cada material per degradar-se. Cada material necessita un temps diferent. Jo crec que els materials que més utilitzem són el paper i el plàstic. El paper per material escolar i deures; el plàstic per embolcalls de menjar o d’objectes.

Arran aquest gràfic vaig fer recerca sobre el paper i cartró. En el cas que es recicli, rl paper i el cartró poden ser reciclats moltes vegades. Es recol·lecten, es separen, es trituren i es barregen amb aigua per transformar-se en polpa. La de menor qualitat s’utilitza per fabricar cartró i la de més qualitat per fabricar paper. En el cas que no es recicli, acaba en els abocadors de d’escombraries o fins i tot, acaben al mar.

Després d'informar-nos sobre el temps de la degradació dels objectes, vam veure dos vídeos una mica relacionat amb aquest tema. El primer tractava de la brossa d'aquí uns anys s’esgotaràn els recursos que tenim, provocarà l’escalfament global i l’efecte hivernacle, l’aigua no serà potable, l’ecosistema aquàtic es veurà perjudicat, etc. Bàsicament, que no es podrà viure a la Terra. El que ens vol transmetre aquest anunci és l’importància d’implicar-nos a canviar els nostres hàbits, que són perjudicials pel planeta.

Per una altra banda, hi havia un fragment d'informació sobre tipus de vidres i plàstics. La primera pregunta que es planteja és: "Per què no puc llençar un got de vidre o el vidre d’una finestra a la fracció del vidre?" Els envasos de vidre, el got de vidre i el vidre d’una finestra estàn constituïts per vidre, però no es poden reciclar de la mateixa manera perquè tampoc estàn fabricats amb els mateixos mètodes. El vidre dels envasos està tractat per guardar, protegir i aïllar aliments. El vidre dels gots es fabrica pensant que ha d’estar sotmès a diferents productes químics i canvis de temperatura. El vidre de les finestres, que s’anomena vidre pla, s’utilitza com aïllant. Normalment, en la fabricació del vidre de les finestres hi solen haver-hi entre dos i tres vidres per finestra. Entre vidre i vidre hi ha una cambra d’aire, que és també un bon aïllant. Tots els vidres són reciclables, ja sigui en el contenidor verd o, en la deixalleria.

La segona pregunta que ens plantejava era: "Per què no puc llençar una joguina de plàstic o un penja-robes de plàstic a la fracció envasos lleugers?" El contenidor groc està nomès per dipositar envasos de plàstic i metall (llaunes, brics, entre altres). Les joguines, a vegades, porten una barreja de metalls i plàstics, que no es poden reciclar al contenidor groc, sinò a la deixalleria. Una altra cosa que també es podria fer amb les joguines, és donar-les a organitzacions o persones properes que les necessiten. Així, se’ls hi pot donar una segona vida. Si estigués trencada la joguina, hi han algunes organitzacions que les arreglen.

A més a més, vam veure un vídeo d'un noi que té una molt bona iniciativa: canviar les ampolles de plàstic per bosses biodegradables sense sabor. No coneixia aquesta iniciativa però m’ha assemblat interessant. Crec que és una molt bona idea ecològica, que reduiria la producció i l’ús d’ampolles de plàstic, però no solucionaria del tot el problema de la contaminació dels mars i oceans. Jo crec que seria millor que aquest invent progressessi i es fessi el mateix amb altres líquids,  com ara els sucs, la llet, refrescs o la cervesa; així, també es reduiria la fabricació de brics i llaunes.


L'últim repte, per familiaritzar-nos amb aquest projecte, vam canviar cadascú de nosaltres un mal hàbit que fèiem. Jo m'he proposat intentar evitar menjar qualsevol producte que contingui oli de palma, ja que, és molt perjudicial per a la salud i té un gran impacte medioambiental (causa la desforestació tropical i modificació d’ecosistemes).

1 comentari:

  1. Hola Belen! Molt bona feina i malgrat no aprofitar el temps a classe per fer la feina et posaré la nota màxima perquè la teva entrada la utilitzarem com a estímul d'aprenentatge (10).

    ResponElimina